Política

Veerverbinding Suriname-Guyana vanaf zondag selectief open

Victor Gill

 

PARAMARIBO – De veerverbinding tussen Suriname en Guyana zal vanaf zondag weer operationeel zijn. Echter, alleen Surinamers en Guyanezen mogen worden overgezet, laat het ministerie van Openbare Werken in Guyana weten.

Suriname vreest dat Brazilianen via Guyana naar Suriname komen. Los van de hoge Covid-19-besmettingsgraad in Brazilië, is in dat land ook een variant opgedoken dat vele keren besmettelijker en gevaarlijker is dan de al bestaande varianten. In de donderdag uitgegeven bekendmaking houdt de regering in Guyana het erop dat “omwille van serieuze gezondheidsvraagstukken” slechts houders van Surinaamse en Guyanese paspoorten zullen worden toegelaten. Zij zullen een negatieve PCR-test die niet ouder is dan drie dagen moeten overleggen

 

PARAMARIBO – De veerverbinding tussen Suriname en Guyana zal vanaf zondag weer operationeel zijn. Echter, alleen Surinamers en Guyanezen mogen worden overgezet, laat het ministerie van Openbare Werken in Guyana weten.

Suriname vreest dat Brazilianen via Guyana naar Suriname komen. Los van de hoge Covid-19-besmettingsgraad in Brazilië, is in dat land ook een variant opgedoken dat vele keren besmettelijker en gevaarlijker is dan de al bestaande varianten. In de donderdag uitgegeven bekendmaking houdt de regering in Guyana het erop dat “omwille van serieuze gezondheidsvraagstukken” slechts houders van Surinaamse en Guyanese paspoorten zullen worden toegelaten. Zij zullen een negatieve PCR-test die niet ouder is dan drie dagen moeten overleggen.

Overtochten zullen plaatsvinden op zondag, woensdag en vrijdag door het schip Sandaka dat de plaats inneemt van de al vele maanden defecte Canawaima. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en de Canawaima Ferry Service Incorparated hebben vrijdagavond laat bekend dat de eerste vaart vanuit Guyana is om ongeveer negen uur ‘s morgens en vanuit Suriname is de eerste vaart gesteld op rond één uur ‘s middags.

Zondag is de eerste formele oversteek sinds Suriname in maart vorig jaar de grens sloot vanwege de Covid-19-pandemie. Het was de bedoeling op 12 december 2020 de verbinding weer open te stellen, maar nadat ongeveer vierhonderd Cubanen in de eerste week van december neerstreken bij grensplaats South Drain in Nickerie, met de bedoeling via Guyana en andere landen door te reizen naar de Verenigde Staten, bleef de grens gesloten. Guyana maakte namelijk bekend dat het de Cubanen niet zou ontvangen.

Ondertussen werden met backtrackboten illegale overtochten gedaan, met het noodlottige gevolg voor drie personen die op 8 februari op een zandbank werden afgezet door een bootsman. Van twee is het lichaam gevonden. Officieel wordt nog gezocht naar de derde persoon. De bootsman en twee helpers zijn aangehouden.